Podľa M. Juščíka príčiny rabovania Rómov musia zaujímať vládu SR

23.02.2004 Celý región

Rabovanie Rómami je krajnosťou v ich správaní a vládu SR by mali zaujímať príčiny. Povedal to 23. februára na tlačovej konferencii v Prešove poslanec Národne...
Rabovanie Rómami je krajnosťou v ich správaní a vládu SR by mali zaujímať príčiny. Povedal to 23. februára na tlačovej konferencii v Prešove poslanec Národnej rady SR a predseda Krajského výboru Komunistickej strany Slovenska v Prešove Mikuláš Juščík. Sama polícia sa s takýmto dôsledkom sociálnych reforiem nemôže vyrovnať.

Juščík sa v predošlých dňoch zúčastnil na piatich zhromaždeniach v obciach východného Slovenska. Medzi ich účastníkmi (od 500 do 900) dominovali síce Rómovia, ale boli tam aj \"bieli\". Neschvaľuje násilnosti, svojvôľu, ale títo chudobní a nezamestnaní ľudia nemajú iné riešenie a bránia sa, možno aj neprimerane. Hlad je - podľa neho - pre nich najväčší a najhorší pán. Aj preto v tejto súvislosti neočakáva uvoľnenie napätia.
Poslanec odmietol úvahy o tom, že rómske protesty sú súčasťou stratégie opozičných strán vo vybičovaní atmosféry v spoločnosti pred referendom o skrátení volebného obdobia. \"Áno, podporujeme a schvaľujeme referendum, ale sami Rómovia o jeho výsledku nerozhodnú, \" dodal.

(jj)
 

Vyberte región